"dit is europa echt niet waardig"

27 mrt 2012overbevolking, tuberculose en een gebouw dat verouderd is. dit zijn de problemen waar de gevangenis in vorst mee kampt en waardoor de veiligheid in het gedrang komt. de cipiers hebben al meermaals geprotesteerd en krijgen nu ook de steun van de brusselse advocaten, magistraten en de liga voor de mensenrechten. fm brussel sprak met strafpleiter dimitri de béco  

met 734 gedetineerden voor slechts 402 plaatsen is de gevangenis van vorst heel erg overbevolkt. er is een groot veiligheidsprobleem die het werk van zowel de cipiers als de advocaten bemoeilijkt. “de overbevolking in vorst bestaat al langer, maar heeft nu een dieptepunt bereikt”, aldus de béco.

nog een bijkomend probleem van deze overbevolking is dat de gevangenen veel moeilijker gebruik kunnen maken van de sociale diensten. sinds een aantal maanden kunnen families minder op bezoek komen en kunnen de gevangenen niet meer praten met psychologen en moeten ze zeer lang wachten voor een gesprek met hun advocaat. verschillende van deze gedetineerden zitten in voorlopige hechtenis en zijn niet eens schuldig bevonden. béco pleit dan ook van een beperking van de voorhechtenis.

tegen 2016 zou er een grotere gevangenis komen in haren en zullen zowel die in vorst als sint-gillis dichtgaan. daarmee zijn de problemen nog niet van de baan, want de nieuwe gevangenis heeft niet de capaciteit om alle gedetineerden op te vangen.

Reacties
FM Brussel zegt